Offersøya i Vestvågøy kommune i Lofoten
Offersøy er ingen øy som navnet tilsier, men er en del av øya Vestvågøys sørvestside, og er også Vestvågøys siste område før den undersjøiske tunnelen Nappstraumtunnelen leder deg over til Flakstadøya.
Offersøykammen
En tur til Offersøykammen er et must når du er i Lofoten. Dette er en av de enkleste toppturene i hele Lofoten-arkipelet. Offersøykammen en en noe bratt, men enkel tur på 436 moh., rett ved Nappstraumen.
På toppen får du en fantastisk 360-graders utsikt mot Leknes, Nappstraumen og Hauklandstranden!
Turen har to utgangspunkt. Fra Skreda rorbuer eller Nappstraumtunnelen. Parkerer du ved Skreda rorbuer får du en brattere og litt kortere tur. Mange lokale bruker denne som en daglig treningstur. Her får du opp pulsen ved første skritt du tar.
Hvis du velger å starte turen ved parkeringsplassen like før Nappstraumtunnelen (på venstre side når du kommer fra Leknes), får du en mildere start og litt lenger tur. Tydelige stier fra begge startpunkt.
De fleste starter turen fra Skreda. Tidligere var det mulig å parkere på høyre side av veien like nedenfor innsteget til selve toppen. Denne utkjørselen er nå fjernet, men du finner parkering ved nedsiden av veien. Ta av fra E10 mot Skreda. Gå opp til veien og klyv over autovernet. Stien fra E10 er svært tydelig og godt opptråkket. En flott tur både som dags- og kveldstur.
Rasteplass
Fylkesvei 7714 er en kort veibit på Offersøya i Vestvågøy kommune. Veien er en del av Offersøyveien, som ble delt da europavei 10 ble bygd til Offersøya i forbindelse med byggingen av Nappstraumtunnelen. I dag utgjør fylkesvei 825 den nordlige delen av Offersøyveien, mens fylkesvei 989 er den sørlige delen. Fylkesvei 989 er 600 meter lang.
Har du ikke tid til å gå fotturen til Offersøykammen, så er det verdt å gjøre et stopp ved Nasjonale Turistvegers moderne rasteplass på Skreda. Her er det en rekke bord og benker som gir mulighet for et lengre stopp. Skreda restplass gir utsikt utover fjorden mot Gravdal, Offerøystraumen, Nappstraumen og fjellene i sør.
Leknes
Like sørøst for Offersøya ligger administrasjonssenteret Leknes. Leknes fikk bystatus i 2002, og er sammen med Svolvær en av to byer i Lofoten. Tettstedet Leknes har 3 620 innbyggere per 1. januar 2019, og er tettstedet med størst befolkningsvekst i Lofoten og Vesterålen des iste årene.
Leknes ligger i et relativt flatt landskap i hvert fall til Lofoten å være. Leknes ligger i et småkupert myrområde dypt inne i Buksnesfjorden i Vestvågøy kommune. Leknes er avgrenset i nordøst av Leknes lufthavn og store myrlandskaper, og i sør/sørøst av Europavei 10 og Buksnesfjorden. MBerggrunnen tilhører Lofoten-eruptivene. På Leknes finnes også en suprakrustal serie som tilhører Leknes-gruppen og består av kvartsitt, glimmerskifer, amfibolitt og marmor.
Ved Leknes finnes restene av et stort hustuftanlegg, bebodd ca. 100-200 e.Kr. På Holsøya sør for Leknes er det funnet 60 jernaldergravrøyser av ulike typer, mange med bautasteiner. På Holsneset like ved finnes Nord-Norges største nausttuft, 44 m langt, fra vikingtiden.
Leknes lufthavn er blant de mest trafikkerte kortbaneflyplassene i Norge med daglige avganger til Oslo, Bodø, Svolvær og Røst. Leknes fungerer også som et knutepunkt for bussruter i Lofoten. Havna ved Leknes er mye besøkt av cruiseskip, med over 60 anløp i 2008.
E10, som er hovedferdselsåren i Lofoten, går like utenfor Leknes sentrum og knytter Leknes til resten av Lofoten og videre til det norske fastlandet.
Leknes har et veldig bredt utvalg av butikker i forhold til innbyggertallet, og fungerer som handelssentrum for Vest-Lofoten. Lofotsenteret, som er et av Nord-Norges største kjøpesentre, ligger i Leknes sentrum.