Det er store tareskoger i den ytre delen av nasjonalparken. Så mye som kanskje 60 000 tonn blir produsert hvert år. Det meste som løsner forsvinner ut i dypet der den er et viktig grunnlag for blant annet reke som er bærebjelken i fiskeriene i Telemark.
Noe av tanga og taren driver inn på strendene. Det følger med krepsdyr og snegler som er gourmetmat for fuglene. Etter hvert blir det også mye fluelarver som fuglene spiser.
Tang var en viktig naturressurs på øya gjennom flere hundre år og ble brukt som gjødsel på åkrene. I 1950- årene tok kunstgjødselen over. Tangplassene (Tangbukta har sitt navnopphav i denne virksomheten) ble brukt som mellomlagringssteder og tørkeplasser for tang som var skylt i land langs strendene. Tangen, med sitt rike vitamin- og mineralinnhold, kunne også brukes som fôrtilskudd til husdyra på øya. De grønne grasflekkene på steinstranda vitner om tidligere tiders harde arbeid med tanghøsting.