Tweet This
Seiland-Store-kufjord.jpg
 

 

Besøksinformasjon

SEILAND

 



Velkommen til Seiland

Seiland er en egenartet og vakker del av Vest-Finnmarks øynatur, med små og store fjorder omkranset av bratte fjell som stuper i havet. Seilands to isbreer er de nordligste i Skandinavia. De steile kystfjellene er hekkeplass for en rik bestand av rovfugl. Den ultrabasiske berggrunnen i sør gir opphav til et spesielt frodig planteliv.

Se dynamisk kart lenger ned på siden.

 
Seiland-51.jpg

Seiland (nordsamisk: Sievju) er ei øy i Finnmark. Øya er delt mellom kommunene Hammerfest og Alta. Øya er på 559 km2 og har 147 innbyggere (2013). Tidligere bodde det flere her, men de fleste mindre fiskeværene er nå fraflytta. Den 316 km2 store Seiland nasjonalpark, oppretta i 2006, består av områder i begge kommunene. Kilde: Lokalhistoriewiki.no

seiland-P1010243.jpg

Spor etter våre forfedre fra steinalderen

Seiland ligger midt i et område som har livberget folk helt siden steinalderen. Arkeologiske funn har vist at det har bodd folk på Seiland i omtrent 7000 årHer har det tidligere bodd folk i hver fjord - både samer, nordmenn og kvener. Her har man drevet fiske, hatt noen få husdyr, slått gras i utmarka og rodd graset hjem i små båter. I dag er det ingen fast bosetting i nasjonalparken, men du kan mange steder se rester etter boplasser ved sjøkanten i form av hustufter, båtstø og små engteiger.

Ferskeste ferskest i nærmest uberørt villmark. Bildet er fra Seiland House.

Ferskeste ferskest i nærmest uberørt villmark. Bildet er fra Seiland House.

Friluftsliv

Ja, som vi allerede har vært innom; dette er et eldorado for friluftliv. Besøkende til øya kan boltre seg i vakker natur, og fysisk krevende terreng.Hvor enn du går på Seiland er du omringet av en utrolig natur. Området åpner for en rekke aktiviteter for de som er interessert i friluftsaktiviteter Her kan du skue flotte fjorder, bratte fjell, isbreer og vill natur. Men der er også gode muligheter for å fylle opp fryseren, enten du liker bærplukking, fiske, jakt eller måseggsanking.

Seiland er også skikkelig villmark av barskeste sort. Lite infrastruktur gjør at du risikerer å ha øya for deg selv. og det er ytterst få som har Seiland å vise til på sin tur-CV.

Ser du isbreen lagt der bort i det fjerne?

Ser du isbreen lagt der bort i det fjerne?

Nasjonalparken dekker litt over halve Seiland, og her finner du ingen åpne hytter eller merka stier. Det er dog en ubetjent turisthytte som ligger på nordsiden av øya, utenfor nasjonalparken. Se info om Tindstua her-> Men når du først har tatt deg en tur til Seiland, så bør du ha med teltet og telte i hvert fall et par netter. Naturen her nærmest ber deg om å velge natt i soveposen enn femstjerners damask, for du kan jo ikke finne bedre teltplasser å velge i enn her på villmarksøya på 70 grader nord.

Seiland-P1010261.jpg
soroya3.jpg

Terrenget er utfordrende, og det kreves turerfaring og god planlegging før du legger ut på tur. Til gjengjeld vil du få oppleve et helt spesielt sted og sitte igjen med minner for livet. Dersom du ikke er kjent i området kan det være smart å snakke med lokale kjentfolk før du legger ut på tur. De høyereliggende delene av Seiland vil ofte være dekket av snø fram til midten av juni.

Telttur? Seilands natur byr på absolutt det beste av teltplasser.

Telttur? Seilands natur byr på absolutt det beste av teltplasser.

Rundt hele Seiland er det mange fjorder. Du kommer til å bli fascinert over hvor store de største fjordene er til tross for øyas størrelse. Man har for eksempel Kufjord, Bårdfjord og Bekkarfjord.

De som ikke får kick av å fiske i saltvann, kan finne glede i Seilands mange fiskevann. Finnmarkinger kan fiske i vannene på Seiland uten fiskekort, mens tilreisende må kjøpe fiskekort. Priser fra 150 kroner for tre dager. Man kan også jakte småvilt…

De som ikke får kick av å fiske i saltvann, kan finne glede i Seilands mange fiskevann. Finnmarkinger kan fiske i vannene på Seiland uten fiskekort, mens tilreisende må kjøpe fiskekort. Priser fra 150 kroner for tre dager. Man kan også jakte småvilt på Seiland. Det finnes mange jaktbare arter, men hare, rype og gås er mest populært. Sesongkort for personer bosatt i Finnmark koster fra 110 kroner, mens tilreisende må betale fra 400 kroner for et tredagerskort.

Hvis man går litt opp fra fjordene og innover fjellet, kommer man veldig ofte til fine fiskevann, og da kan man finne fram fiskestanga og prøve lykken. Her kan man blant annet få ørret, og den er veldig god å grille på bålet. Melkevassdraget ligger ved siden av en av isbreene, og den er definitivt verdt å få tatt en tur til!

Foto fra Seiland House

Foto fra Seiland House

Foto fra Seiland House

Foto fra Seiland House

Geologi, landskap og natur

Geologiinteresserte kan glede seg over øyas spektakulære geologi. Seiland utgjør en østlig utpost av det alpine kystlandskapet som ellers kjennetegner Troms og nordre Nordland. Karakteristisk for landskapet er fjordarmer i fjellplatåer med breer og enkelte tinder, og bjørkeskog i beskyttede områder. Fjellene på Seiland reiser seg bratt opp fra ei innskåret kystlinje.

Seiland-DSCN0382.jpg

Det høyeste fjellet på øya og i Hammerfest kommune er Seilandstuva på 1078 moh. Seiland har fastlands-Europas nordligste breer med isbreene Nordmannsjøkelen og Seilandsjøkelen, og laveste glasiasjonsgrense (grense for dannelse av isbre).

Seiland-ewr49.jpg
Seiland-50.jpg
seiland-P1010259.jpg

Et mineralrike uten like

Zirkonen, eller seilandsdiamanten som mange kaller den, har en veldig stor forekomst akkurat på denne øya. Bildet er av Zirkon på Seiland. Rob Lavinsky, iRocks.com – CC-BY-SA-3.0

Zirkonen, eller seilandsdiamanten som mange kaller den, har en veldig stor forekomst akkurat på denne øya. Bildet er av Zirkon på Seiland. Rob Lavinsky, iRocks.com – CC-BY-SA-3.0

Visste du forresten at Seiland er en øy med edelstener? Zirkon fra Seiland sies å være den fineste zirkonen i verden, noe som gjør den ettertraktet for samlere og kjøpere.

Både på 1980-tallet og i 2015-2016 har dette medførte en del trafikk til øya av mineralsamlere. I tillegg har man funnet pene eksemplarer av diopsid, thomsonitt og andre mineraler. Seiland er et kjent område for geologer og steinsamlere fordi man her finner mange forskjellige bergarter og mineraler innenfor relativt korte avstander.

Zirkon er et silikatmineral av zirkonium med kjemisk formel ZrSiO4. I naturen finner man zirkon som fargeløse, gule, grå, røde, grønne, brune eller sorte varianter med tetragonal krystallform. Blå varianter forekommer ikke i naturen, men kan lages kunstig. Bildet viser zirkon i biotitt fra den verdenskjente forekomsten på Seiland i Finnmark.

På grunn av sin hardhet er zirkon godt egnet som edelsten. Siden spesielt den fargeløse varianten, som på grunn av sin evne til å bryte lysstråler, ligner meget på diamant, brukes den ofte som en billigere erstatning for diamanter.

Zirkon må ikke forveksles med cubic zirkonia som er syntetisk fremstilte krystaller av zirkonium dioksid ZrO2. Zirkon er det viktigste mineralet for datering av bergarter. Zirkon inneholder alltid noe uran. Uran er radioaktivt og brytes over tid ned til bly. Alderen kan derfor anslås ved å undersøke forholdet mellom bly og uran.

Hardfør plante i barskt¨landskap. Issoleie er en vakker blomst du finneri fjellene rundt Store Bekkarfjord, ved isbreen Seilandsjøkelen, Flaskefjorden, og på Altnesfjellet. Issoleie er på rødlista for planteaerter. Husk at alle planter er fredet i n…

Hardfør plante i barskt¨landskap. Issoleie er en vakker blomst du finneri fjellene rundt Store Bekkarfjord, ved isbreen Seilandsjøkelen, Flaskefjorden, og på Altnesfjellet. Issoleie er på rødlista for planteaerter. Husk at alle planter er fredet i nasjonalparkområdet

 

Plante- og dyreliv

Mange arter av rovfugl, sjøfugl og vadefugl trives i det barske terrenget på Seiland. Foruten rein og sau finnes det ingen store pattedyr her, men du kan møte oter i fjæra og hare over hele øya. I fjellområdene vokser mange sjeldne fjellplanter. I lavlandet ble det tidligere drevet utmarksslått, og dette har resultert i særegne kulturlandskap med irrgrønne lier dominert av gras, stauder og urter.

Snøsoleie finner dover hele øya, men spesielt ved isbreene Nordmannsjøkelen og Seilandsjøkelen, og på Altnesfjellet.

Snøsoleie finner dover hele øya, men spesielt ved isbreene Nordmannsjøkelen og Seilandsjøkelen, og på Altnesfjellet.

I Lille og Store Bekkarfjord finner man et visst innslag av varmekrevende arter, som finnmarksmattesveve, strutseving, firblad med flere. Finnmarksmattesveve (Hieracium peleterianum ssp. boreades) er i Norge bare kjent fra Finnmark, og opptrer øverst i Lille Bekkarfjord i uvanlig store mengder (vi har dessverre ikke bilde av Finnmarksmattesveve, om noen sitter på bilder av denne vakre planten, så det oss gjerne, så vi kan sette det inn her.) .

Rype

Rype

Hare

Hare

Ytterst i Eidvågen i nordenden av øya kan fugleentusiaster sommerstid dessuten glede seg over et naturreservat med fuglefjell der det ofte er rovfugl å se.

Havorn-528629.jpg

En rekke havørn hekker på Seiland sammen med kongeørn, jaktfalk, dvergfalk, tårnfalk og fjellvåk. Reinsdyr og villsau beiter på deler av øya om sommeren. Oter og røyskatt er et daglig syn, likeså flere ulike typer sel og andre havpattedyr.


Myrnes Gård

Det finnes også en besøksgård; Myrnes gård, der man kan få prøve seg på dyrestell og gårdsdrift. På gården drives det i hovedsak med saue drift, men her finnes det også noen hester og hunder. Se Myrnes Gård sin Facebook-side ->


Seiland House

Sommerferieinorge og Visit Scandinavia har ikke tatt i mot penger eller annen godtgjørelse for å nevne Seiland House eller andre tilbydere av aktiviteter, service og tjenester. Vi legger inn aktører i artikkel for å vise hvilket fantastisk tilbud de kan tilby deg som besøkende til øya - akkurat det som er intensjonen med sommerferieinorge - å vise hva du kan gjøre og se i sommerferien!

Som en helårsdestinasjon ønsker Seiland House å gjøre din tid her til et minne for livet. Enten du ønsker å oppleve nordlys på et sted nesten helt uten lysforurensning, fange en enorm kveite, utforske nasjonalparken eller ha et arrangement for en gruppe, så vil de ansatte ved Seiland House gjøre alt de kan for at du skal få en fin opplevelse.

Fantastisk beliggenhet. Seiland House har fantastisk beliggenhet ved Rognsundet. Bildet er fra Seiland House.

Fantastisk beliggenhet. Seiland House har fantastisk beliggenhet ved Rognsundet. Bildet er fra Seiland House.

Havfiske

Rognsund er sundet mellom øyene Seiland og Stjernøya. Området er kjent for å ha et utmerket fiske. Fjordene og innløpene i dette området har bra fiske i nesten alle retninger.

Vi snakker uer! Foto: Seiland House

Vi snakker uer! Foto: Seiland House

Seiland House kan tilby:

– Fiskebåter med gps og ekkolodd, varme klær og utstyr til utleie.

– Sikkerhet og oppdatert værmelding.

– Fiskeinstruksjoner med undervannskart og gode råd om fiske i området.

Båten ligger å venter på å bli tatt i bruk i sommerferien.

Båten ligger å venter på å bli tatt i bruk i sommerferien.

Andre aktiviteter

Dersom været er dårlig kan vi også arrangere fisking i et vann i nærheten hvor du kan få både ørret og røye. Før besøkende skal fiske i ferskvann i Finnmark må de kjøpe fiskekort. Dette gjelder for alle melloom 16 og 67 og kortet kan kjøpes fra www.fefo.no


Nordlys

Nordnorge er verdenskjent for mulighetene til å oppleve nordlys. Den beste årstiden er så klart vinteren, men det er mulig å se nordlyset om både høsten og våren hvis forholdene er gode.

Siden Seiland House er på ei øy, langt fra lysforurensningen som kommer fra tettbygde strøk, så er det en optimal plass til å observere og fotografere fenomenet.

Ski på Seiland

Fra fjell til hav

Fra fjell til hav

 

ADRESSE

Zirkonveien 23, 9532 Hakkstabben

TELEFON

+47 911 50 526

EMAIL

post@seiland-house.no

NETTSIDE

https://www.seilandhouse.no/

Seiland House er omringet av utrolig natur hvor bratte fjell stuper ned i havet. Området åpner for en rekke aktiviteter for de som er interessert i friluftsaktiviteter slik som å gå på ski til fjelltoppene, krysse Seilands isbreer eller gå på truger.


Kort om Seiland nasjonalpark

Hvor:
I Alta og Hammerfest kommuner i Troms og Finnmark fylke.

Opprettet:
2006

Areal:
316 km2, hvorav ca. 9,6 km2 sjøareal

Fremste særpreg:
Alpin kystnatur, store og små fjorder, Skandinavias nordligste isbreer, rik rovfuglfauna.

Utsikt fra Seiland mot Strjernøya (i venstre bildekant). Foto: Seiland House

Utsikt fra Seiland mot Strjernøya (i venstre bildekant). Foto: Seiland House

Friluftsliv:
Seiland har utallige muligheter for fotturer, skiturer, jakt og fiske, men vær oppmerksom på at mange områder er bratte og ulendte, og at været kan skifte fort. Det er ingen merkede turstier eller åpne hytter i nasjonalparken. Seilandsjøkelen er godt egnet til brevandring med brefører. Dersom du ikke er kjent i området kan det være smart å snakke med lokale kjentfolk før du legger ut på tur.

Jakt og fiske: Benytt deg av mulighetene til småviltjakt og fiske. Vanlige regler for jakt og fiske gjelder også i nasjonalparken, se Finnmarkseiendommen for mer informasjon om jakt- og fiskekort.

Reindrift: Vær oppmerksom på at Seiland er sommerbeite for rein fra april/mai til september/oktober. Kalving skjer på Seiland i mai/juni. Vis hensyn og skrem ikke reinen unødig - dette gjelder spesielt på våren og forsommeren når reinen skal komme seg etter vinteren og simlene har kalv. Det er båndtvang for hund i perioden 1. april til 20. august, men vis hensyn også ut over denne perioden.

Sauedrift: Deler av Seiland brukes også til sauebeite. Dette gjelder spesielt Store Bekkarfjord sør og vest for fjorden, og områder utenfor nasjonalparken rundt Eidvågeid og Kårhamn. Vis hensyn til beitende sau, og husk båndtvang!


Er Seiland barnevennlig?

Vi vil hevde Seiland er et natureventyr for barna og at her ligger alt til rette for noen gode sommerferiedager. Man kan leke, fiske med “fangstgaranti”, finne skjell og leke utforskende i fjæra, fange krabber, gå tur, bade, være ute i båt, og det er også en flott besøksgård å besøke. Det er godt med areal å boltre seg på i trygge omgivelser uten biltrafikk og trang infrastruktur.

Øya Seiland er også et perfekt natureventyr for den som vil ut på krevende og fysisk anstrengende fotturer, og dette er selvsagt ikke turer de minste barna blir med på.

Men enkle turer tilpasset alder og utholdenhet er helt supre å ta med barna på. De fleste barn synes også det er stor stas med overnatting i telt og bålbrenning, Husk at de fleste fjellvannene på øya byr på bra med fisk.

God tur!



Transport

Hammerfest-alta-sennalandet-1191.jpg

Kommer du langveis fra kan du fly til både Alta og Hammerfest. Det går direktefly til Alta, mens til Hammerfest kan du fly videre fra Trømsø og Alta. Lander du i Alta, så kan du leie bil å kjøre den flotte veien over Sennalandet (bildet) for å reise til Seiland eller Hammerfest.

Seiland har bosetning primært i tre områder, og det er ikke bilvei mellom dem. Kårhamn kommer du deg lettest til med hurtigbåt fra Hammerfest. Hønsebyområdet i nord har ankomst via ferge fra Strømsnes utenfor Hammerfest. Altneset og Hakkstabben i sør kommer du til med skyssbåt fra Storekorsnes i Alta kommune. Det er også mulig å ta med seg bilen dit på godsbåt to dager i uka. For rutetider: Se www.ffr.no. eller se i reiseplanlegger nedenfor.




Slik kommer du til Seiland nasjonalpark:
Seiland sør: Hurtigbåt fra Alta havneterminal (rett ved Alta flyplass), fra Storekorsnes eller fra Hammerfest sentrum. Hurtigbåten går til Hakkstabben og Altneset på søndre Seiland. Sjekk Snelandia sine hjemmesider for rutetabeller eller søk i reiseplanlegger nedenfor.

Seiland nord: Riksvei 94 sørover fra Hammerfest, ta vestover til Strømsnes/Akkarfjord, ferge herfra til Kjerringholmen på Seiland. Overfarten tar ca 10 minutter, og du kan ha med bil på ferga. Fra fergeleiet på Kjerringholmen er det 19 km vei til Hønseby.

På Seiland går det kun offentlig båttransport til Kjerringholmen, Kårhamn, Altneset og Hakkstabben. Flere firmaer tilbyr båtutleie eller båtskyss inn i nasjonalparken - blant andre Nord EkspedisjonSeiland ExploreSeiland HouseAlta Havfiske og BATO i Hammerfest. M/S Mjånes og Rogerskyss i Kvalfjord kan leies for større grupper (tlf 481 59 302 / 917 48 191).

P1010222.jpg

Slik reiser du med kollektivtrafikk til Seiland



 

Overnatting

Det er ingen hoteller på øya, men det er mange gode overnattingstilbud. Det mulig å leie leilighet i Hønseby, hytte i Store Fagervika eller hus i Kårhamn. Se Seiland House, Seiland Explore, og i tillegg kommer hoteller i Hammerfest og AIRBNB i Hammerfest.

Booking.com

Kilde:

Seiland nasjonalpark, Wikipedia, Lokalhistoriewiki, Seiland House, Hammerfest kommune, Alta Kommune