Tweet This
rallarvegen-571255.jpg
 
 

BESKRIVELSE

Sykkelturen

RALLARVEGEN - fra fjell til fjord

 
 

 

Visit-Oslofjorden-fargekode-Turer-i-Norge-Historiske-Vandreruter-endelig-brosjyre-2018-4.jpg

Rallarvegen er en storslagen naturopplevelse. Den fantastiske sykkelturen gjennom høyfjellet fra Haugastøl ned til fjorden ved Flåm må oppleves!

Rallarvegen er ca. 80 km lang. Lenger ned på denne siden kan du se anbefalt sykkeltid med innlagte pauser. Du kan sykle på kortere tid, men lav fart og mange stopp gjør turen tryggere og rikere på opplevelser.

Det er så mange fine naturlige attraksjoner underveis at vi anbefaler at du deler opp turen i 2-3 dager. Har du ikke mer tid enn 1 dag disponibel til området, så går det fint under ok værforhold å gjøre unna turen på en hel dag. Uansett, dette er ikke turen man tar som en transportetappe for å komme raskest fra “A til B”.

sykkel-681912516.jpg

Bildet ovenfor: Ah! Flåmsdalen!👍 Norsk sommer på sitt beste i grønt, hvitt og blått!

Nedenfor så skriver vi at du starter på Haugastøl. Du kan selvsagt starte selv hvor du vil. Mange starter på Finse, og en del starter på Myrdal og sykler til Flåm derfra. Og du blir selvsagt heller ikke arrestert om du skulle finne på å sykle Rallarvegen “motsatt vei” Flåm til Haugastøl 😅😂🤣

Så derfor, når vi først skal skrive om denne ikoniske sykkelturen, så tar vi utgangspunkt i hele dens lengde, så kan du velge selv.

 Dag 1:

Vaflene på Fagernut er et must.

Vaflene på Fagernut er et must.

Du starter på Haugastøl og Finse er et passe mål for dagen. Her kan du ta inn på den betjente Finsehytta. En avstikker til brearmen Båisen på Hardangerjøkulen tar bare noen timer og er vel verdt turen, men stien er helt uegnet for sykling.

Det er også mulig å få føring på breen ved å kontakte overnattingstedene på Finse.

Dag 2: På vei videre fra Finse mot Hallingskeid neste dag må du regne med flere snøskavler og noe dårlig veidekke.

På Fagernut frister kafeen i vokterboligen med mat og drikke til en sulten kropp. Vi anbefaler et stopp for rast her, men også for å få et innblikk i det arbeidet med jernbanestrekningen her samt livet - en viktig del av norsk jernbanehistorie.

 
Fagernut

Fagernut

Det er Rallarmuséet som eier Fagernut vokterbolig, som ligger på 1310 moh. Her er det rallarkafe og utstilling med banevokter- og familieliv på Bergensbanens høyfjellstrekning.

Både utstillingen, og ikke minst en rallarvaffel eller en porsjon sluskesuppe bør være et obligatorisk innslag for alle som sykler på Rallarvegen.

Fagernut har en lang historie som bolig både for banevoktere og turister, her kan du finne historien til Fagernut.

Fagernut har åpent hver dag kl. 10:00 - 16:30 i tiden medio juli til skolestart..(eksakt åpningsdato vil variere pga snøforholdene) Deretter åpent hver lørdag og søndag til og med søndag normalt til siste helg i september.

Visit Oslofjorden Vestfold-kart-farge_233852779.jpg

Ved Tågåvatnet begynner nedstigningen. Veien er litt dårlig ned mot Grjotrust, før det går lettere mot Hallingskeid. Den selvbetjente turistshytta er et populært overnattingssted og et passende stopp hvis du ønsker å dele opp turen i flere etapper. Hallingskeid står ulåst og har proviant til salgs. Turen forbi Fagernut til Hallingskeid tar deg over veiens høyeste parti på over 1300 meter.

Rallarvegen-308136509-(2)-Recovered.jpg

Dag 3:

Klevagjelet

Turen fortsetter langs Grøndalsvatn og Kleivavatn til det trange Klevagjelet. Du følger Grøndalsvatnet på venstre hånd. Etter fire kilometer ankommer du nordenden av vannet hvor det går en alternativ rute vestover til Myrdal og Upsete. Ikke følg denne, men fortsett videre på Rallarvegen langs elva som etterhvert vil renne ut i Klevavatnet. Når du har passert vannet, krysser Rallarvegen Bergensbanen gjennom en kort tunnel. Du ankommer nå turens høydepunkt, nemlig det spektakulære Klevagjelet og den vakre steinhvelvbrua som har et spenn på 35 meter. Klevabrua er mye omtalt i Jan Guillous «Brobyggerne» – selve mesterverket som skulle bygges på Bergensbanen. Du vil nå forlate jernbanen og følge Moldåna et stykke ned det bratte Klevagjelet.

Delen mellom Hallingskeid og Myrdal er nok den vakreste, spesielt gjennom det spektakulære Klevagjelet.

Delen mellom Hallingskeid og Myrdal er nok den vakreste, spesielt gjennom det spektakulære Klevagjelet.


Seltuft

Her tar den virkelige vestlandsnaturen over og veien blir bratt. Som gammelt kulturminne er den uten autovern (og dermed usikret mot fossestrykene) og underlaget er ujevnt og steinete. Er det barn med i følget bør sykkelen trilles i de vanskelige partiene, før det bærer utfor mot Reinungavatnet.

Vær forsiktig når tar fatt på de bratte bakkene ned Klevagjelet. Området er særdeles vakkert med Moldånas ville stryk og fosser som renner ut fra fjellet gjennom store hull. Veien vil flate ut etter en kilometer. Legg merke til elvas grønnaktige skjær i bunnen av gjelet. Du krysser Moldåna over ei trebru og fortsetter langs Rallarvegen i et smalt og bratt område. Etter en halv kilometer vil landskapet åpne seg opp og du vil få fin utsikt over det store Seltuftvatnet. Rallarvegen svinger seg bratt nedover fjellet til den flater ut ved Seltuft. Legg merke til hvordan veien er murt opp langs den bratte fjellsiden. Du ankommer nå et veikryss. Stien til høyre leder til Aurlandsdalen, men det er en tur på hele 18 kilometer.

Kjosfossen. I nordenden av Reinungvatnet, like ved Vatnahalsen Høyfjellshotell finner du Kjosfossen. Fossen, som er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner, ligger like nedenfor Reinungavatnet, øverst i Flåmsdalen. Den har en total fallhøyde på…

Kjosfossen. I nordenden av Reinungvatnet, like ved Vatnahalsen Høyfjellshotell finner du Kjosfossen. Fossen, som er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner, ligger like nedenfor Reinungavatnet, øverst i Flåmsdalen. Den har en total fallhøyde på 225 meter, fordelt på flere fall med en horisontal lengde på rundt 700 meter.

Steamy Station! Flåmsbana passerer direkte foran og over den nedre delen av fossen, som er en av hovedattraksjonene for turistene som tar Flåmsbana. Her ligger Kjosfossen holdeplass, som ble åpnet i 1951 for at de reisende med banen kunne forlate to…

Steamy Station! Flåmsbana passerer direkte foran og over den nedre delen av fossen, som er en av hovedattraksjonene for turistene som tar Flåmsbana. Her ligger Kjosfossen holdeplass, som ble åpnet i 1951 for at de reisende med banen kunne forlate toget for å besiktige vannfallet.

Fossen og holdeplassen ligger rundt fire kilometer fra Myrdal stasjon. I hovedturistsesongen om sommeren viser huldra seg når toget kommer inn på holdeplassen, og oppfører en dans og sang ved fossen. Skuespillerne er studenter ved Den norske ballettskole.

Vatnahalsen

Rallarvegen vil følge Seltuftvatnet tett i et område med flere hytter. Deretter fortsetter veien i et nytt bratt parti gjennom dype fjellskjæringer på begge sider. Du starter nå på nedstigningen til Reinungavatnet. Rallarvegen fortsetter på sørsiden av vannet frem til du møter på Flåmsbana på høyre hånd. Følg sporet et stykke til du ankommer Vatnahalsen høyfjellshotell. Her kan du ta en pause før du starter på den bratte stigningen opp til Myrdal stasjon. Ved hotellet ligger også Vatnahalsen holdeplass på Flåmsbana.

Vatnahalsen kan være et godt overnnatingsalternativ. Helt siden 1896 har Vatnahalsen vært et yndet reisemål for nordmenn og europeere på jakt etter et fristed til fjells. Det er et flott utgangspunkt, enten du ønsker å slappe av før siste strekket mot Flåm, nyte tradisjonsrik mat og mektig utsikt, bedrive frikjøring på ski, eller utforske UNESCO-registrerte Nærøyfjorden Verdensarvpark.

Ned de 21 krappe hårnålssvingene er det mye løs grus. Ved Vatnahalsen må du velge om du vil trå opp igjen til Myrdal på Bergensbanen eller fortsette den lette veien ned til Flåm ved fjorden. Det siste er avgjort flottest, men det er bratt og krevend…

Ned de 21 krappe hårnålssvingene er det mye løs grus. Ved Vatnahalsen må du velge om du vil trå opp igjen til Myrdal på Bergensbanen eller fortsette den lette veien ned til Flåm ved fjorden. Det siste er avgjort flottest, men det er bratt og krevende for bremsene!

Gå heller av i partier om du føler at de ikke er gode nok. Utsikten nedover dalen er imponerende, med Flåmsbanen som snor seg ned fjellsida delvis i tunell, og maleriske fossefall med fjorden i enden av dalen.

Rallarvegen-55273-(1)---Copy.jpg

Flåmsdalen

Du får fin utsikt ned til Flåmsdalen på turen opp til Myrdal. Fossefallene fra Kjosfossen og Kårdalsfossen er også godt synlige fra Rallarvegen. Ser du opp til venstre, vil du få øye på overbygget til Bergensbanen. På høyre hånd ser du Flåmsbana følge den stupbratte fjellsiden ned Flåmsdalen.

Myrdalssvingene

Myrdalssvingene

Flåmsbana er den bratteste jernbanestrekningen i Norge med persontrafikk hvor stigningen er på opptil 55 promille. Omtrent en kilometer fra Myrdal stasjon vil du passere krysset hvor Rallarvegen fortsetter ned til Flåm. Den stupbratte veien som går sikksakk ned Myrdalsberget er en attraksjon i seg selv.

visit-oslofjorden-kuhg.jpg

Vel nede i Flåm er det flere overnattingsmuligheter, men de bør bestilles på forhånd, eller du kan velge å få sendt syklen og ta toget tilbake med en gang. (Toget har plass til 10 sykler per avgang) Flåmsbanen er en av verdens fineste togturer og en opplevelse i seg selv.

Rallarvegen-Flam-_372560878.jpg

Det også mulig å ta lokaltog vestover til Uppsete og fortsette til Voss. Den første delen av strekningen går også her langs den gamle Rallarvegen.

Et annet alternativ er å ta båt fra Flåm til Bergen.


Nyttig info

Rallarvegen-516339058.jpg

Anbefalt sykkeltid med innlagte pauser er:

• Haugastøl – Finse 4 timer (27 km)
• Finse - Haugastøl 3 timer (27 km)
• Finse – Fagernut 1 time (10 km)
• Finse – Hallingskeid 3 timer (21 km)
• Finse – Myrdal 5 timer (38 km)
• Finse – Flåm 7 timer (53 km)

Steder med mat og losji i nærheten:

  • Finse 1222

  • Heimly Pensjonat,

  • Flåm Vatnahalsen Høyfjellshotell,

  • Café Rallaren, Myrdal

  • Flåmsbrygga Hotell, Flåm

  • Flåm Rallarrosa stølsysteri – Salg av geitost , stølskafé Kårdal

Ovenfor: Alle strekninger kan sykles på kortere tid, men de fleste foretrekker å ta seg god tid. Tidsestimatene gir rikelig med tid til mange stopp for kos og gode naturopplevelser.

 

Natur og naboer

Rallarvegen ligger i et unikt område, og vi ber deg gjøre ditt for å ivareta natur og kulturminner. Respekter båndtvangen og la dyr og planter være i fred. Husk å ta med deg all søppel, og rydd fint opp hvis du tenner bål eller lager leirplass. Dekk til om du må på toalettet utenom de oppsatte toalettene.

Se alle overnattingssteder lenger ned på siden, eller her->

Mat og drikke langs vegen

Du kan kjøpe mat på flere av overnattingsstedene langs Rallarvegen, men det er langt mellom mulighetene. Vi anbefaler å ta med en solid matpakke, minst to liter vann og varm drikke på termos.

På Finsehytta serveres lunsjmeny fra 13-16:30.

Om lag 10 kilometer vest for Finse ligger Fagernut vokterbolig, som tilhører Rallarmuseet på Finse. Her er det kafé i deler av sykkelsesongen hvor du kan kjøpe vafler, kaffe og mineralvann (husk kontanter). Du kan sjekke åpningstidene hos Rallarmuseet ->

 
Rallarvegen-474171502.jpg

Husk riktig utstyr

Rallarvegen er en grusvei med en røff og grov overflate og vi anbefaler å bruke sykkel med kraftige dekk og gode bremser. Husk å ta med hjelm, lappesaker, pumpe og verktøy. Veien har to utsatte partier, der du må være ekstra forsiktig

• Ned Klevagjelet der det er usikret veikant til stup ned i vill elv

• Ned de 21 serpetinersvingene øverst i Flåmsdalen, hvor vi anbefaler å trille sykkelen

Rallarvegen-516339064.jpg

Merk: På noen strekk langs ruta er det dessverre forbudt å telte. Beregn god tid med mindre barn på egen sykkel. De vil trenge hjelp til å passere snøfonner og ned Myrdalsvingene. På den første delen fra Haugastøl kan man treffe på noen biler, men fra fylkesgrensa lengre vest er den stengt for vanlig kjøring.

Valg av sykkel

Velg en sykkel som egner seg på røft underlag, og forsikre deg om at spesielt bremser og dekk er i god stand. Racersykler og andre sykkeltyper med smale hjul kan ikke brukes. Vær oppmerksom på at det er svært begrenset med kapasitet til å ta med private sykler på toget. Sykkelfrakt på tog bør forhåndsbestilles.

Rallarvegen-Bike-rental-Norway-Scandinavia-698597221.jpg

Leie av sykkel

Lei gjerne sykkel hos et av utleiefirmaene i området. Da er du sikker på å få en sykkel i god stand som er tilpasset forholdene på Rallarvegen. Vi anbefaler å ha med reparasjonssett til sykkelen.

Vær og klær på høyfjellet

Klimaet i høyfjellet er barskt, og været skifter raskt. Du må være kledd for en fjelltur i kaldt og vått vær selv midt på sommeren. Ofte ligger det fremdeles snø på deler av vegen i juli. Ta med varme klær og utstyr som om du skulle bestige Galdhøpiggen, og tenk spesielt på å holde deg tørr og varm på hender og føtter.

Noen tips fra erfarne turfolk: Vind- og vanntett jakke og bukse, ullundertøy, ullsokker og ull- eller fleecegenser. Lue, vanter eller sykkelhansker og buff/skjerf. Vanntette joggesko i tilfelle det kommer en skur eller du må trille sykkelen gjennom et parti med snø. Husk sykkelhjelm til alle i turfølget, solbriller, solkrem og gnagsårplaster. Ta med et ekstra klesskift til du kommer frem.

Sjekk alltid vær- og føremeldinger før du legger ut på tur.Vær forberedt på at lange partier av Rallarvegen er uten mobildekning, og det vil ta tid å skaffe hjelp dersom det oppstår problemer.

Pakketips

ralarvegen-hh785150-(1).jpg
  • Sykkelhjelm er den billigste forsikringen du kjøpe. (gode sykkelhjelmer kan kjøpes på Haugastøl til 399,-)

  • Bruk vanntette sykkelvesker, tunge ryggsekker er ikke egnet å sykle med.

  • Gode sko. Enten vanntette joggesko eller joggesko med skotrekk (selges for 299,- på Haugastøl)

  • Vindtette og vanntette klær bør alltid være med, været i høyfjellet skifter fort.

  • Hvis du har med egen sykkel bør du alltid ha med ekstra bremseklosser, slanger, lappesaker, pumpe og verktøy. Leier man sykkel følger dette med.

Vis respekt for andre brukere, til fots, på sykkel og i bil

  • Husk at bilister med løyve har rett til å bruke vegen

  • Unngå hasardiøs sykling

  • Vis respekt for fritidshuseiere og deres privatliv

  • Husk at veien er lite egnet for mindre barn og uerfarne syklister

  • Kle deg for høyfjellet og værmeldingen

  • Respekter teltforbudet på utvalgte områder

  • Respekter båndtvang for hund

  • Varsle om ulykke, søppel, etc. dersom der er nødvendig

  • Husk at deler av veistrekningen er uten mobiltelefon


Overnattingssteder

Finn ditt hotell, pensjonat, hus, hytte, eller leilighet - før turen, underveis, eller etter sykkelturen på Rallarvegen.

rallarvegen-telt-7119722.jpg

Bildet ovenfor: Telt eller hotell/turisthytte? Her fra Finse. Høyfjellshotellet Finse 1222 bak i bildet. Finse stasjon er rett utenfor hotellet og er Bergensbanens høyeste på punkt.

Det er gode muligheter for å telte langs hele veien. Det er bare å vrake og velge flott spost som egner seg for å sette opp teltet, enten du foretrekker å våkne til et fjellvann eller fjellvidde. Respekter teltforbudet i utvalgte områder: Mellom Haugastøl og Tunga, og på Finse. Ta hensyn til hyttefolk og deres privatliv – unngå å raste på private tun og rett utenfor hytteveggen.

rallarrosa-7.jpg

Rallarrosa stølsysteri

 
 
 
 

Helt på tampen har vi en attraksjon du bare må få med deg. Nå er jo selve Rallarvegen en attraksjon i seg selv, men om du er glad i oster i verdens klasse, eller vil ha et luftig magasug, så les grundig nedenfor.

 

Det er blitt sagt at geitene i dette området "gresser på fjellgress så rikt at de etterlater stier av smør”. På Rallarrosa stølsysteri ystes brun og hvit tradisjonsost av fersk, rå geitemelk.

Stølen ligger øverst i Kårdalen, lengst oppe i Flåmsdalen, og vi anbefaler å ta turen ned for å smake på de lokale spesialitetene. Etter at du har syklet ned alle hårnålssvingene ned fra Myrdal, så kan du følge Rallarvegen bort til Ysteriet. De frister oss her med en hilsen:

rallarrosa 614379_486911454666751_399046348_o.jpg
rallarrosa-1.jpg

Hei syklister!

rallarrosa-4.jpg

I Kårdalen, lengst oppe i Flåmsdalen, kloss i Rallarvegen, finn du Rallarrosa stølsysteri. Me ystar brun og kvit tradisjonsost av fersk, rå geitemjølk. Geitene på stølen kjem frå Sogn Jord- og Hagebruksskule og Dalsbotten, ein gard om lag 10km lenger ned i dalen. Me er på stølen i tida mellom medio juni og medio september.

Ystinga har me lært frå budeiene som stølte på fjellstølane i fjella som omkransar dalen. Ysteriet har namn etter rallarrosa, eller geiteramsen, som blomstrar i mengder kring stølen i juli og august. Dette var og ”rosa” som følgde rallaren der han strevde seg fram med veg og jarnbane i tidlegare tider.

På stølen sel me i tillegg til ost, enkel stølskost. Anten du kjem over fjellet, eller tek Flåmsbana frå Flåm opp til Vatnahalsen eller Myrdal, fører Rallarvegen deg ned ”svingane” til oss.

 

God og mett, med ost i sekken og minne om Sokka, Kvitkoll og Blåmann, går vegen vidare ned dalen gjennom storslegen natur. Me ønskjer deg ein triveleg tur!


…..og hva med magasuget?

Nei da, vi har ikke glemt det!

Flåm Ziplinw er Nordens lengste, og man lander rett bortenfor Rallarrosa stølsysteri.

Rallarvegen-Flam-_433743898.jpg

 

 
 
 
 
 

Flåm

 
 
 

Kart Rallarvegens rute Haugastøl til Flåm


 

Kilder:

 Wikipedia, ut.no, Lokalhistoriewiki.no

Rallarvegen - en klassiker for fjellsyklister av DNT Oslo og Omegn. Tilgjengelig under en CC BY-SA 4.0 lisens. Turforslaget er utarbeidet i samarbeid med Syklistenes Landsforening.

For ytterligere tips og informasjon se http://www.rallarmuseet.no, www.rallarvegen.no og www.flam.no.

Store føremessige variasjoner fra år til år, sjekk førerapporter: https://www.rallarvegen.com/rallarvegen-report

Referanser:

«Ingen rallarveg – ingen Bergensbane» (norsk). Besøkt 15. september 2018. ^ Handlingsplan for bruk og drift av Rallarvegen[død lenke] ^ Rallarvegen - en klassiker for fjellsyklister DNT Bjørn Roheim produsent av filmen Finse og Aurlandsdalen. skinnelangs.no

Eksterne lenker Fjord Tours om Rallarvegen Rallarvegen på OpenStreetMap

Video Delt fra Youtube - film fra Haugastøl

All photos without photo credit are either photographed or purchased by Visit Scandinavia. Submitted pictures or image file that is available under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License always show the photographer's name by a photo credit.

© All other images that are not part of Creative Commons Attribution-ShareAlike License are copyrighted and may not be copied or downloaded in any way, and also not used in any context.