Det er registrert over 300 ulike fuglearter i Jomfruland nasjonalpark. Dette tiltrekker seg fuglekikkere fra hele verden som kommer hit med kikkertene sine og setter seg opp i tårnet og håper å få se noe veldig få andre har sett før dem.
Se også nettsiden til Jomfruland Fuglestasjon
Spennende fugleliv hele året
Lokaliteten Jomfruland nasjonalpark ligger helt ytterst i Kragerø-skjærgården og er således særdeles gunstig beliggende med tanke på både klima og trekkruter for fugl.
Kvinand
Det kan derfor være vel verdt å ta seg en tur hit hele året. Man kan oppleve f.eks godt rovfugltrekk både vår og høst, og ved harde pålandsvinder kan en tur ut på Kråka gi en del spennede sjøfugl (Det er ikke tillatt å gå eller oppholde seg på Kråka fra 15. april til 15. juli).
Pirol
Sjeldenheter opptrer regelmessig i trekktidene, men også vinterstid kan en oppleve overraskelser.
“Hvis fuglene på Kråka blir
skremt vekk, kan det gå ut
over egg og unger”
Landingsplass
Flere av fugleartene er innom til eller fra sydligere strøk. De tar seg en pust i bakken og en matpause på en av øyene.
Skarv på skjæret ved Jomfruland. Fotograf: Siv Henny Rabben
Sjøfugl
En stor del av parkens fugler er sjøfugler som befinner seg, naturlig nok, ute ved sjøen.
Områdene nord for øya Stråholmen og nord og sør for øya Jomfruland er noen av de viktigste områdene for sjøfugl i Sør-Norge.
Sjøorre
Sjøorre finnes her. Og sjøorre er en av de få norske arter som også er sjelden i verden. Så derfor står den på den internasjonale rødlisten for fugl. Området har den største forekomsten av sjøorre på Østlandet.
Makrellterne
Makrellterne og fiskemåke hekker som regel i disse områdene, men det har blitt færre og færre av dem. Så i hekkeperioden er det spesielt viktig å ikke komme for nærme og forstyrre.
Ærfugl
Ærfuglen dominerer i antall blant sjøfuglene i nasjonalparken. Telemarkskysten er blant de viktigste områdene for ærfugl langs Skagerrakkysten. Det er mest ærfugl i mars-april og i oktober-november. Etter en relativt liten bestand av ærfugl på 1970- og 80-tallet, var det en sterk vekst fram til 2004. Etter det har bestanden gått tilbake, noe som er en trend i Skagerrak og i Østersjøen. Nedgangen fra 2016 til 2017 kan muligens forklares med lite unge blåskjell som er hovednæringen til ærfuglen
Hekkefugler
Av vadefugler hekker både tjeld, vipe, enkeltbekkasin, sandlo og rødstilk. Både ved øya Jomfruland og i Kragerø-skjærgården finnes små skjær som utgjør viktige hekkeplasser for fremfor alt makrellterne, hettemåke og fiskemåke.
I nasjonalparken hekker også knoppsvanepar fast. Flere par sothøner har også sine hekkeplasser spredt på ulike steder i nasjonalparken. Rørsanger hekker og sannsynligvis også vannrikse, uten at dette er sikkert konstatert. Det har opp igjennom årene også vært mer uvanlige hekkefugler her som skjeand, knekkand og sivhøne. Av andre arter som hekker inneområdet kan trelerke, nattergal og tornskate trekkes frem.
Fuglelivet på Kråka
Fjellrabbene lengst mot nord heter Kråka. Helt i sør på Jomfruland ligger Skadden som betyr skjære på dansk.
Det hekker mye fugl knyttet til sjøen i nasjonalparken, for det meste på de mindre holmene. På Jomfruland er Kråka et viktig hekkeområde. Både sandlo, tjeld og fiskemåke hekker her. Hvis du skremmer fuglene, kan egg og unger bli spist av stormåker, kråker og mink. De kan også forlate området.
Det er ikke tillatt å gå eller oppholde seg på Kråka fra 15. april til 15. juli.
Fuglelivet i Sørstrand
Våtmarkene og de grunne sjøområdene i Sørstrand er viktige for fuglene. Her finner de mat, skjul og hvile, noe som er spesielt avgjørende under høst- og vårtrekket. Her er det strandenger, dammer og fuktområder der fuglene finner mye mat. I tang og tare som skyller inn på strendene er det mange småkryp og fluelarver.
Det er registrert mer enn 250 fuglearter på Stråholmen. Her kan du se vadefugler, ender, dvergsniper og mange flere. Og er du heldig kan du se vandrefalk, fiskeørn og havørn som jakter her. Fra 15. april til 15. juli er det ikke tillatt å gå i Sørstrand, på Rabbestranda, Gåsholmen og Mostein. Se deg derfor godt for og hold avstand.
NYHET!
Ny fugleart påvist i Norge - juni 2020 på Jomfruland.
Fuglen du ser på bildet nedenfor har aldri blitt registrert i Norge før. Men mandag 8. juni ble en einersanger fanget og ringmerket ved Jomfruland fuglestasjon. At en ny art dukker opp ved Jomfruland fuglestasjon skjer ikke hver dag, men at det er her på “hovedflyplassen” for fuglelivet som har ankomst Norge og avreise internasjonalt fra Norge er ikke så tilfeldig.
Ny trend?
Det er faktisk 23 år siden sist det ble registrert ny art på Jomfruland. Det kan være at arten einersanger har funnet det nordligste Europa som en ny reisedestinasjon i sommerhalvåret, da det bare på to dager er regisrert funn av einersanger for første gang både i Danmark og på Shetland. Så dette kan være en treng og kanskje en fast sommergjest fremover.
Einersangeren hekker vanligvis i skogsterreng fra Tyrkia til Afghanistan og overvintrer i India. Vil du få øye på den, må du vite hva du skal se etter.
Fuglen er gulgrønn og islett av brunt og grått, og det er det jo veldig mange av de typiske “sangerene” som med omtrent samme kroppsfasong ser veldig like ut, som f.eks. busksanger, østsanger osv, og kanskje aller mest ligner den på en løvsanger, så de fleste vil ikke se forskjellen enkelt ute i naturen.
Vi har ikke noe eget bildet av fuglearten einersanger ( Phylloscopus nitidus), så vi integrerer posten fra Facebook-siden til Jomfruland fuglestasjon om denne gledelige nyhet. Om du sitter på bilder av en einersanger, så send den gjerne til oss.
Kilde: NRK, Jomfruland fuglestasjon
Ps. Det er mye vi skal ut på nett og trykk før sommeren setter for fullt inn, vi er derfor under stort arbeidstrykk, så denne siden om fuglene i Jomfruland nasjonalpark blir først ferdig torsdag 10. juni.
Gode fuglelokaliteter
Ønsker du å studere fuglelivet på Jomfruland kan du konsentrere seg om disse lokalitetene:
Jomfruland fuglestasjon melder:
Bli med på omvisninger ved fuglestasjonen!
Jomfruland Fuglestasjon tilbyr omvisning til besøkende grupper som ønsker et innblikk i vårt arbeid i periodene 1.4. – 15.6. og 15.7 -31.10.
Temaer som inngår i omvisningen er: Jomfruland som fugleområde, Informasjon om arbeidet vi utfører ved stasjonen og en demonstrasjon av fangst og ringmerking.
Vi tar også med gruppene opp i fugletårnet.
Anbefalt starttidspunkt er mellom 08.00 og 11.00 dersom man ønsker å se hvordan ringmerkingen foregår. Seneste starttidspunkt for omvisning er kl. 12:00.
NB! Ved dårlig vær (regn og/eller sterk vind) drives ikke ringmerking!
Omvisninger for barnehager og klasser i grunnskolen er gratis.For andre grupper er prisen for omvisning kr. 30,- pr. person, minimum kr. 600,-.
Grupper med flere en 25 personer vil bli delt i mindre grupper.
Omvisninger bestilles direkte på fuglestasjonen, tlf 400 00 773 eller stasjonsleder Vidar Kristiansen, tlf 992 08 216, eller ved annen muntlig kontakt med stasjonsmannskapet. Oppnås ikke kontakt send en e-post til post@jomfruland.no.