Tweet This

 

Breidablikk

Info om turisthyttene Breidablikk og Fonnabu

Breidablikk

Breidablikk er tilgjengelig hele året og er utstyrt med det en trenger for matlaging og opphold (kjøkkenutstyr, dekketøy og sengeklær). Gjestene ordner selv med matlaging, oppvask, vask av gulv, og ellers rydding av hytten inne og ute.

Last ned DNT Hyttebetaling på mobilen. Da kan du enkelt betale både for overnatting og mat på hyttene.

Breidablikk var en av mange "hvilehytter" som var bygd på slutten av 1800-tallet, da turisttrafikken for alvor begynte å utvikle seg i Hardanger. Hytten ligger en knapp time nordvest for Fonnabu, er fremdeles sikringsbu og ekstra plass dersom Fonnabu er full.

Breidablikk var reist av landhandler E. Gausvik fra Sunndal for at de reisende "...har adledning til at hvile seg efter marshen op fra dalen samt til å erholde forfriskninger". I det siste inngikk vin, men her sviktet selvbetjeningssystemet, slik at det ble med det ene forsøket. Se filmen «Slik bruker du DNTs selvbetjente hytter».

Fasiliteter

  • Mobildekning

  • Vedovn

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Letteste vei til Breidablikk med bil er ruta om Rosendal/Årsnes til Sunndal, eller via Utne til Odda og derfra gjennom Folgefonntunnellen til Sunndal.

Den mest vanlige vegen opp til hytta er å følge ruta fra Sunndal til Breidablikk, som tar 5 timer opp og 4 timer ned.

Du følger Isvegen fra Sunndal inn Bondhusdalen til veidele ca. 500 m nedenfor Bondhusvatnet. Herfra på helårsbru over Bondhuselva og først på traktorvei, så på opparbeidet sti som slynger seg opp dalens østre li. Videre over Tverrelva på helårsbru og opp forbi Gardshammar. Ved utløpet av Botnavatnet krysser man igjen Tverrelva på helårsbru. Så nordover på god sti som etter hvert snor seg opp gjennom ura under Gjeldfeskaret. Fra skaret svinger stien sørøstlig og er tydelig fram til Øyrmerkesevatnet, som ligger i kanten av Breidablikkbreen. Over i utoset og opp sørover og østover til Breidablikk (store varder).

 

Om hytta

  • Område

    Folgefonna

  • Betjeningsgrad

    Ubetjent

  • Sengeplasser

    4 sengeplasser

  • Åpningstider

    Hele året

  • Nøkkel

    Ulåst

Posisjon

Posisjon

60°5'27.1"N 6°20'34.74"Ø

Desimalgrader (lat, lon)

60.09086, 6.34298

UTM 32V (øst, nord)

352231, 6664501

Høyde over havet

1321.1 moh

WGS 84 referanseramme

Papirkart

Kartblad: 039 Hardangerfjorden

 



Fonnabu

Fonnabu turisthytte ligger ved brekanten av Folgefonna og består av to hytter og uthus. Hytten er nyrenovert og er et ettertraktet sted for alle med breoppleving på turprogrammet, for brekurs, for skiglade som ønsker å gå Folgefonna på langs eller tvers, og for alle som vil svette litt for en sjelden tur- og friluftsopplevelse. Hyttene er utstyrt med kokekar, gass, ved og proviant. Sengene har puter og ulltepper, samt noen dyner. Lakenpose eller sovepose er nødvendig.

Noen rom på Fonnabu er åpnet for sengebooking, andre rom og sovehemser er åpen for alle. Det er derfor alltid plass også for gjester som ankommer uten å ha reservert seng.

Last ned DNT Hyttebetaling på mobilen. Da kan du enkelt betale både for overnatting og mat på hyttene. Se filmen «Slik bruker du DNTs selvbetjente hytter».

Hund på Fonnabu: Tilrettelagt for hund i Steinbuen (tidligere sikringsbu) med bur i gang, og mulighet for å ha hund med inn i Steinbuens soverom (2 køyer).

Fonnabu var bygd i 1974. Særlig knyttet til Fonnabu var, og er, turgruppen i Rosendal Turnlag, Kvinnherad Turlag (lokallag av Bergen og Hordaland Turlag), vårskiturister og fjellsportmiljø. Tilstrømningen var stor, og i 1986/87 var hytten utvidet. Ny sikringsbu sto ferdig i 1995, samtidig som gamlehytten var bygget om. Det er Kvinnherad Turlag som har ansvaret for driften av Fonnabu.

Følges merket rute fra Sunndal (Keiserstien) slipper man å krysse breen for å nå hytten.

Breføring mellom Fonnabu og Holmaskjer sommerstid, kontakt Folgefonna Breførerlag for mer informasjon.

Breføring over Folgefonna: Føring mellom Fonnabu og Holmaskjer i juli/august Folgefonni Breførarlag har breføring over Folgefonna etter bestilling. Påmelding senest dagen før. Breføraren går mellom Fonnabu og Holmaskjer. Det anbefales å gå til enten Fonnabu eller Holmaskjer og overnatte dagen før breturen.

Turen frå Sunndal til Fonnabu går opp den nydelege Keisarstien som er godt merka med vardar og raude T-ar. Frå Holmaskjer er den gamle ferdslevegen ned til Tokheim rusta opp og godt merka. Såleis kan folk på eigenhand ta seg opp til brekanten og verta førte over breen av kyndige folk. Å kryssa Folgefonna krev gode orienteringskunnskapar samt breutstyr. For mange stoggar difor turen anten på Fonnabu eller Holmaskjer sommarsdagen.

Ruta frå Mauranger til Odda er ein ferdsleveg med lang historie. På slutten av 1800 talet og eit stykke ut på 1900 talet vart folk førde på hesteryggen opp til brekanten og dregne på slede over breen. Dampbåtane segla i mellomtida rundt halvøya og plukka turistane opp på andre sida. Det er såleis ei glede for oss i Folgefonni Breførarlag å føra tradisjonen vidare med å drive føring på den tradisjonsrike ruta for alle fjellinteresserte, med eller utan bre erfaring.

Tekst om turisthyttene er hentet fra ut.no og videoer er hentet fra åpen deling på Youtube og det er Bergen og Hordaland Turlag som er eiere av både hytter og videoer.

 

Om hytta

  • Område

    Folgefonna

  • Betjeningsgrad

    Selvbetjent

  • Sengeplasser

    27 sengeplasser

  • Åpningstider

    Hele året

  • Nøkkel

    Ulåst

Posisjon

Posisjon

60°4'36.02"N 6°20'52.06"Ø

Desimalgrader (lat, lon)

60.07667, 6.34779

UTM 32V (øst, nord)

352435, 6662911

Høyde over havet

1444.2 moh

WGS 84 referanseramme


Slik reiser du til Sunndal

Med bil

En god halvtimes kjøring fra ferjeleiet ved Rosendal, eller fra Odda og gjennom Folgefonntunnelen. Man kjører av hovedveien i Sunndal sentrum, gjennom et gårdstun og opp til tilrettelagt parkering ved stistart.

 

Med kollektivtrafikk

Booking.com
 
 

 Fonnabu